Taas HongkongissaOlen taas Hongkongissa opiskelemassa, viikko alkoi mandariinikiinan testeillä ja jatkui human rightsin midtermillä. Ensi viikolla on vielä kaksi midtermiä, yksi mandariinikiinan ja toinen ekonomian. Olen käynyt myös kahtena päivänä paikallisten kanssa syömässä, perjantai-iltana käytiin pienessä ravintolassa Cafe Paradisessa ja eilen teimme yhden tytön hostellissa aasialaisia ruokia sekä korvapuusteja. Saimme aikaiseksi ihan mielenkiintoista keskustelua aasialaisesta kulttuurista ja kampuselämästä. Ajattelin listata pari juttua mistä keskusteltiin, sekä omia huomioitani Hongkongista ja kampuselämästä.1. Ensimmäinen asia on ihmisten töykeys, varsinkin MTR-pysäkeillä on välillä melkein mahdoton päästä sisään tai ulos junasta tai metrosta. Kukaan ei tee tilaa ja suurin osa ihmisistä kävelee päälle odottaen, että minä väistän. Töykeyttä on myös kaupoissa ja kampusalueella. Välillä kaupan työntekijät puhuvat minulle kantonesea, vaikka puhun heille englantia. Hymyä, tervehtimistä tai palvelukulttuuria on turha odottaa monessa paikassa. Asiakkaan pitää olla iloinen, että kukaan edes myy hänelle mitään. (Ei tapahdu ihan jokaisessa kaupassa, mutta suurimmassa osassa). 

2. Opiskelukulttuuri on erilaista kuin odotin. Melkein kaikki aasialaiset opiskelijat saapuvat luennoille myöhässä. Opettajien kunnioitus tuntuu olevan ihan nollassa, osa opiskelijoista tulee tunneille vain nukkumaan. Tutustuin yhteen brittiläiseen tyttöön, joka opiskelee täällä vakituisesti ja hänen mukaansa kukaan aasialainen ei halua auttaa, jos joku tarvitsee apua opiskeluiden kanssa. Opiskelu on siis myös aika yksinäistä pänttäämistä. Suurin osa opiskelijoista stressaa arvosanoistaan todella paljon. Lukukauden aluksi yksi poika teki itsemurhan Unitedin hostellin katolta, kun sai huonoja arvosanoja edelliseltä semesteriltä. Tämän jälkeen opettajat ovat vielä enemmän keskittyneet luennoille saapumiseen ja ottaneet nimiä läsnäololistaan.  

3. Jalankulkijana täytyy varoa autoja, jopa suojateillä autoilija ei varo kävelijää vaan kävelijä odottaa kunnes ei tule autoja. Laittomasta tienylityksestä (jaywalking) saa sakot. 

4. Kasvosuojia käytetään, jos on sairaana. 

5. CUHK on savuton kampus, eli jos haluaa polttaa joutuu mennä kampusalueen ulkopuolelle. 

6. Campusbussit ovat ilmaisia. Bussipysäkillä on bussijono, eikä kannata ohitella. Bussin saavuttua pysäkille pitää odottaa kunnes bussista hyppää ensin kaikki pysäkillä jäävät pois. Yleensä bussissa on vain yksi ovi. Ilmastoituihin busseihin otetaan vain istumapaikkojen verran ihmisiä, joten ei välttämättä mahdu ensimmäiseen bussiin aamulla tai illalla.

7. Vettä ei tarvitse raahata kaupasta ja vessapaperia annetaan tietty määrä jokaiselle asuntoloissa. Jokaisessa yliopiston rakennuksessa on tähän mennessä ollut vedenottopiste, josta voi täyttää oman vesipullon puhtaalla vedellä. Veden maku on sitten eri asia ja kaipaankin Espoon kraanavettä. Asuntoloiden vessoissa ei ole paperia, vaan oma rulla pitää ottaa mukaan.  

Kohta on mennyt jo melkein puolet vaihdosta, aika menee ihan liian nopeaan. Ensi viikolla lähdemme viikonlopuksi Taiwaniin Sanaan ja Stephnien kanssa.

-Sofia


Kommentit

Suositut tekstit